Práce s fondánovým listem
Fondánové listy mám velice ráda, krásně se tvarují a díky tomu se s nimi skvěle pracuje. Krásně se vytvoří i 3D obrázky.
Zdobit s nimi můžete vše na co si vzpomenete.
Pokud pokládáte fondánový list na krémový potah/podklad, nemusíte plochu ani list nijak vlhčit, stejně jako v případě, kdy list pokládáte na polevy, ať už čokoládové nebo jiné, v tomto případě doporučuji pokládat na ještě nezatuhlou plochu, musí ještě trochu lepkat na dotek. Při uhlazování dejte pozor na případné rozmazání barev. Doporučuji uhlazovat přes jakoukoli folii.
Ať už pokládáte fondánový list na dort potažený fondánem nebo marcipánem doporučuji plochu navlhčit / potřít vodou až se vytvoří lepkavý film, fondánový list tak krásně přilne. Pokud již nějakou dobu s fondánovým listem pracujete, můžete samozřejmě rovnou navlhčit plochu pokládaného listu. Místo vody můžete použít i jedlé lepidlo.
Ve všech případech si dejte velký pozor na použití příliš mnoho tekutiny a nikdy ničím nepotírejte potištěnou stranu.
U fondánového listu platí pravidlo: teplem měkne / chladem tuhne. Toto pravidlo můžete hojně využít při tvarování a celkově práci s ním. Pokud se Vám bude zdát příliš měkký až lepkavý jednoduše ho dejte na chvíli do chladu. Než ho začnete používat vždy ho uchovávejte v uzavíratelném sáčku při teplotě do 25°C.