Co je to Maltodextrin

 

Co je maltodextrin a k čemu slouží

Maltodextrin je součástí mnoha energetických a iontových nápojů. Jako přirozená součást potravin se maltodextrin prakticky nevyskytuje. V potravinách nacházíme častěji delší řetězce jednoduchých cukrů – tzv. škroby. Bramborový škorbŽivočišným „škrobem“ je tzv. glykogen. Vyskytuje se ve svalech a játrech a slouží jako pomaleji uvolnitelný zdroj energie pro aktuálně zvýšenou potřebu při zvýšené fyzické námaze.

 

U nás je použit v jedlém papíře, který používáme pro tisk jedlých produktů na Vaše sladké výtvory.

 

INCI název:

Maltodextrin
Český název: MALTODEXTRIN
Další název: SLADOVÝ CUKR
Popis: stabilizační složka
Biologické vlastnosti: přírodní látka, získává se ze škrobu, nejčastěji bramborového, kukuřičného nebo rýžového.
Kosmetická funkce: v kosmetice má funkci stabilizátoru. Pomáhá udržovat jednotlivé složky v produktu v hladké konzistenci a celkově konzistenci stabilizuje.

Pro koho se maltodextrin nehodí

Přestože je maltodextrin připravován většinou uměle, není pro naše tělo žádnou cizorodou látkou. Hned v tenkém střevě se většina použitého množství štěpí na tělu dobře známé molekuly glukózy. Ty se pak vstřebávají do krve a slouží jako důležitý zdroj energie.

Jako ostatní potravní doplňky obsahující glukózu není maltodextrin vhodný pro diabetiky (cukrovkáře). Pokud jako cukrovkáři maltodextrin přesto užíváte, měli byste ho zahrnout do výpočtu denní dávky cukru.